Att kunna simma är livsviktigt därför bör alla gå i simskola någon gång under livet. Tyvärr så är havet ofta kallt och fullt med maneter som gör det svårt att simma. Föreningen Framåt har därför tagit intiativ till att arrangera simskola i Ejgdetjärnet kommande sommar. Simlärare blir gymnastikdirektör Harriet Nordqvist Eriksson.

Ubåt

Ubåten på Teneriffa som väckte Jan-Eriks drömmar.  Foto:Jan-Erik Gustafsson

Vill du uppleva en hissnande resa under vattnet i sommar? Boka resan redan nu.

Jan-Erik Gustafsson är en trogen resenär till Kanarieöarna. I vintras upptäckte han att det låg en gul ubåt utanför hotellt. Jan-Erik har tillbringat många timmar ovanpå sjön men nu fick han en längtan att se hur det ser ut under vattnet. Sagt och gjort, han tog mod till sig och åkte med på en undervattenstur i den gula ubåten. Det blev en stor upplevelse och sedan dess har han tänkt att det vore fint om vi kunde göra något liknade i Kämpersvik. Till sin förvåning upptäckte han att det finns en ubåt i Grebbestad. Jan-Erik tänkte att kan dom i Grebbestad så kan vi och tog kontakt med föreningen Framåts styrelse som ställde sig positiva till att satsa på ubåtsturism.

Nu har vi lyckas chartra en ubåt till sommaren. Den kommer att gå från Långebrygga varje dag med två turer ut till Eriksgrundet under förutsättning att det inte är lågvatten. Vi vill inte att ubåten sätter spår i leran, det kan väcka misstankar om gäster från öst. Premiärturen blir på midsommar. För att vara säker på plats, boka redan nu! För bokning ring ordförande Jan-Erling Ohlson.

OBS!  Säkerheten är rigorös. Skulle navigationsutrustningen gå sönder så följer vi avloppsledningen från Fjällbaka och flyttankarna kommer att vara fyllda med frigolit från Skredfors.

Glad Håkan

En glad ordförande som nu går ytterligare ett steg för bredband på landsbygden.

Kämpersvik-Ejgde fiberförening öppnar nu WiFi för allmänheten i Kämpersvik.

Föreningen har bestämnt att sätta upp fyra hotspots för WiFi i Kämpersvik. Det innebär att du från 1:a april kan du surfa gratis på nätet med 200 megabits om du befinner dig på badplatserna i Skredfors och Killebäck eller på hamnplanen och fotbollplanen.

Fiberföreningens ordförande Håkan Kellgren uppger till hemsidan att föreningen vill starta en kampanj för att få fler att inse hur bra fiberföreningens nät är och att därmed öka antalet medlemmar som vill ansluta sig. Han tillägger att föreningen i sommar också kommer att ha en hotspot för WiFi på Lilla Bratten, detta för att underlätta för barnfamiljer att få med sig spelberoende barn på utflykten.

Föreningen Framåts ordförande Jan-Erling Ohlson tycker att det är ett bra intiativ från fiberföreningen och han hoppas att Kämpersvik nu också får en egen Pokemonshop så vi slipper åka till Grebbestad eller Tanumshede.

Prova gärna, det går att logga in sig med dator, platta eller telefon.

Nätverket heter GuestKampersvik och lösenordet är: lirpalirpa.

aprilapril2015

Så här kommer det att se ut om föreningen får som den vill. Photoshop: Johan Torstensson

På april månads första dag avslöjar nu föreningen Framåt sina framtidsplaner.

Jan-Erling, ordförande i Förening Framåt, blev mycket förvånad och glad när han för ett år sedan hittade ett gammalt gåvobrev. I gåvobrevet framgick det att föreningen äger marken där den gamla dansbanan låg vid Killbäcks badplats.

Föreningen har länge saknad en samlingslokal så det föll sig naturligt att vi skulle bygga en lokal för föreningens aktiviteter. Det stora problemet är dock finansieringen. Med tanke på att tomtpriserna i Kämpersvik har skjutit i höjden så var lösningen enkel. Vi bygger ett höghus där vi kan sälja andelslägenheter. Efter mycket hemlighetsmakeri har föreningen tillsammans med det nybildade bolaget Kämpersvik Höghus AB tagit fram ett förslag som nu skall presenteras för kommunen.

Enda hindret är länsstyrelsen. Förste byrådirektör Rune S.Kämt hävdar att huset ligger i vägen för fåglarnas inflygning till Ejgdetjärnet. Länsstyrelsen har i stället föreslagit att vi bygger huset vid Skredfors badplats. De kommer att ge tillstånd under förutsättning att vi inte drar in vatten.

Saltvatten i Skövde

Saltvatten från Kämpersvik. Foto: YM SEN i 

Bada salt i Skövde i sommar? Jodå, det kommer att gå. I dag fylls Boulognersjön med saltvatten från västkusten.
– En historisk dag, säger saltvattensfantasten Olle de la Mar som ska ta premiärdoppet.

Detta stod att läsa i Skaraborgs Allehanda den 1:april. Att det var just den dagen var nog ingen slump. Vidare skriver man: "Det gäller att få vattnet och dess flora från havet att trivas i inlandet. Vi har använt oss av akvarium när vi laborerat. Vi har klätt akvarierna med sand från Skövde på insidan och fyllt på med saltvatten från många olika orter. Bäst fungerade vattnet i hamnen vid Kämpersvik och därifrån håller vi nu på att lägga en pipeline till Skövde"

Slutligen vill man också ha en måskolloni, också denna från Kämpersvik. 

Om du klickar här kan du läsa hela artikeln

lars1april

Hemsidans utsände med hummern som fångades i Mellandaben Foto: Sanna Joelsson

Inför framtida exploateringen av området kring ”Mellandaben” blev vi i Föreningen Framåt intresserade att se om det fanns något i naturen som är värt att bevara.  Vi började med att undersöka Mellandabens vatten och provfiskade med kräftburar. Till vår stora förvåning fick vi en livs levande hummer i en av burarna. Ett helt osannolikt fynd men att det var en hummer var helt odiskutabelt. För att få lite koll på läget kontaktade hemsidan Havslaboratoriet i Lysekil och pratade med marinbiolog Olle Luring. Han säger att fyndet visserligen är helt osannolikt men kan ha sin förklaring. En hypotes är att det finns en undervattensgång mellan Mellandaben och sjön vilket i så fall skulle betyda att området kan klassificeras som strandnära. En annan hypotes är att någon har implanterat hummer i Mellandaben för att försöka stoppa exploateringen. I vilket fall har länsstyrelsen nu vaknat till och kommer göra en noggrann undersökning av ekosystemet och om det kommer behövas dispens från strandrätten.

Ljugarbänken

Kämpersvik har fått en ny ljugarbänk

Tidigt på morgonen den 1:a april tog Samhällsföreningen Framåts styrelse det unika beslutet att utropa Kämpersvik till en zon där det råder boplikt. Beslutet innebär att alla som äger en fastighet i denna zon måste bo där minst 200 dagar per år.

Hemsidans utsände har försökt att få en kommentar från styrelsen men ingen vill framträda med namn och bild. Vår ordförande gjorde dock ett snabbt uttalade där han sa att situationen är akut och något måste göras. När hemsidan undrar om beslutet har laglig grund replikerar han  att i bland måste man ta lagen i egna händer. Han betonar samtidigt att han har förankrat beslutet på högsta ort. Vilken denna ort är framgår dock inte. Troligen klarnar det den 2:a april. 

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta Åge Nilsén 070-268 73 96

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Ny EU-dataskyddslag GDPR

Information till Föreningen Framåts medlemmar angående den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) som blir lag i Sverige den 25:e maj.

Information finns under menyn Om föreningen - Om föreningen Framåt.

Alltid bastu på lördag

Varje lördag kväll kan du bada bastu.

På andra tider kan ni hyra bastun förutom jul-, nyår-, påsk- och midsommarafton 

För medlem 200 kr

Icke medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

 

Kolla 30 skylten - sänk farten

CIMG0114_180x133

Gästplatser för besökande båtar

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Lämna inga sopor i hamnen.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Bredband_fiber_2

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.